March 5, 2021
Alle partiklerne, atomerne, molekylerne, asteroiderne, planeterne, stjernerne og galakserne udgør kun meget, meget lidt af universets indhold – cirka fem procent, mener man i dag. Resten befinder sig i mørket som mørkt stof og mørk energi, og det er to meget store mysterier.
Dette er afsnit 10 i Informations serie, hvor vi gennem hele 2021 fortæller naturvidenskaben forfra. Du kan også læse serien her – og du kan sagtens læse eller høre serien i den rækkefølge, du selv foretrækker.
February 26, 2021
Det er ikke kun på Mars, vi søger efter liv. De seneste årtier har astronomien oplevet en regulær planetrevolution, fundet tusinder af fjerne planeter, og nu spejder man efter tegn på liv. Schweiziske Didier Queloz var med til at starte det hele og fik i 2019 nobelprisen for sin indsats. Han tror på liv i rummet og er besat af ideen om at finde en planet, der ligner vores.
Dette er afsnit 9 i Informations serie, hvor vi gennem hele 2021 fortæller naturvidenskaben forfra. Du kan også læse serien her – og du kan sagtens læse eller høre serien i den rækkefølge, du selv foretrækker.
February 19, 2021
Bliver du svimmel og forvirret af kvantemekanik? Godt. Så er du ved at forstå det
Det gode budskab er, at kvantemekanikken er vanvittigt vigtig. Uden den havde vi hverken MR-skannere, mobiltelefoner eller refleksfri brilleglas. Det dårlige er, at kvantemekanikken er vanvittigt svær at forstå, for den udfordrer vores verdensbillede radikalt. Mange af indsigterne skyldes en piberygende mand, der udskød sin bryllupsrejse, fordi han havde fået en vild idé.
Dette er afsnit 8 i Informations serie, hvor vi fortæller naturvidenskaben forfra. Du kan også
læse serien her – og du kan læse og høre serien i den rækkefølge, du foretrækker.
February 12, 2021
Det er dem, der har ansvaret for al vekselvirkning i universet. De er årsagen til, at solen varmer dit ansigt, at vi har en atmosfære og et klima, og at du ikke, hvis du laver et lille hop, fortsætter ud i universet. Vi præsenterer naturens superkræfter én for en.
Dette er afsnit 7 i Informations serie, hvor vi fortæller naturvidenskaben forfra. Du kan også læse serien her – og du kan læse og høre serien i den rækkefølge, du foretrækker.
February 5, 2021
I mange år mente man, at der var en mystisk planet, der kredsede tæt om solen. Flere astronomer påstod at have set den, og planeten fik navnet Vulcan. Men da Albert Einstein kom på banen med relativitetsteorien, en ny radikal teori om tid, rum og tyngdekraft, forsvandt Vulcan med et puf, og verden blev aldrig den samme igen.
Dette er afsnit 6 af Informations serie, hvor vi fortæller naturvidenskaben forfra. Du kan også
læse serien her. Du kan læse og høre serien i den rækkefølge, du foretrækker.
February 5, 2021
De seneste femhundrede år har været én lang degradering af menneskets plads i universet. Fra vi i årtusinder var de stolte beboere i centrum af verden, cirkulerede vi pludselig rundt på en ubetydelig planet. Her er en absurd kort gennemgang af stolte verdensbilleder, der stod for fald.
Dette er afsnit 5 af Informations serie, hvor vi fortæller naturvidenskaben forfra. Du kan også
læse serien her – og du kan læse og høre serien i den rækkefølge, du foretrækker.
February 5, 2021
Universet er så utrolig stort, at alverdens asteroider og planeter og stjerner og galakser nærmest intet fylder. Men med alle de store sten, der hele tiden krydser Jordens bane, skal vi være glade for, at der er så god plads.
Dette er afsnit 4 af Informations serie, hvor vi fortæller naturvidenskaben forfra. Du kan også
læse serien her. Du kan læse og høre serien i den rækkefølge, du foretrækker.
February 5, 2021
Af alle verdens store spørgsmål må det største lyde sådan her: Hvor kommer universet fra? Svaret skal blandt andet findes i en gammel antenne med duelort på, og hos en dansk fyr, som med jævne mellemrum får en sms fra rummet.
Dette er afsnit 3 af Informations serie, hvor vi fortæller naturvidenskaben forfra. Du kan også
læse serien her. Du kan læse og høre serien i den rækkefølge, du foretrækker.
February 5, 2021
I årtusinder har vi brugt matematikken til at forsøge at forstå og forklare verden. Og den har vist sig ekstremt effektiv til det. Til tider så effektiv, at man har troet, at verden var matematisk i sin inderste kerne. Men det er også en tillokkende idé, for matematikken virker – nogle gange så godt, at man kan opdage en ny planet uden at se op fra sine ligninger.
Gennem hele 2021 fortæller Information naturvidenskaben forfra – lige fra universets uendelighed over jordkloden og klimaet til genernes mysterier.
Du kan også læse artiklerne her.
February 2, 2021
Vi står midt i en klimakrise, en biodiversitetskrise og en pandemi, og det står efterhånden klart: Vi må alle have en vis forståelse for naturvidenskab, hvis vi skal forstå verden i dag.
Men hvor skal man starte? Gennem hele 2021 fortæller Information naturvidenskaben forfra – lige fra universets uendelighed over jordkloden og klimaet til genernes mysterier. Dette er første afsnit, oplæst af Informations Rasmus Bo Sørensen.
Du kan også læse artiklerne her.